Ven. Vadzsramálá: Sok szerencsét a Tűz Majom évében!

Ven. Vadzsramálá

A Buddhista Misszió, Ārya Maitreya Mandala Egyházközösség minden tagjának és barátainak nemcsak egészséges, teljes, boldogságot hozó 2016. esztendőt kívánok, hanem sok szerencsét a Tűz Majom évében is, amely az ősi holdnaptár szerint február 8-án kezdődik. Nem késtünk tehát még el az üdvös elhatározásokkal.

Lama Anagarika Govinda, aki több mint harminc éven keresztül foglalkozott az ősi bölcsességkönyvvel, a Ji-kinggel, egy egész karakterológiai tanulmányt szentelt a Tűz Majomnak, amelyben ezt írja: „A tűz elemnek három tulajdonsága van: fényt ad, melegít és mozgat. Ha ezt a szimbolikát átvisszük a lélektani síkra, e három tulajdonságot a következőképpen értelmezhetjük: tiszta tudatosság vagy megkülönböztetési képesség; az érzelmek (rokonszenv és odaadás) melegsége és mélysége; és tettrekészség, amelynek feltétele egyfajta mozgékonyság. A „majmot” […] éber megfigyelőképesség, gyors felfogóképesség és vidám temperamentum jellemzi, melynek következtében előítéletmentesen képes szemlélni az embereket és dolgokat. A kínai Változások Könyvének lélektanában ezt az intellektuális attitűdöt egy tó víztükrének csillámló felszínéhez hasonlítják, mely minden tárgyat visszatükröz és megszépít.” (Lama Anagarika Govinda: Die innere Struktur des I Ging. Das Buch der Wandlungen. Braunschweig (Aurum Verlag) 1983, 232. old.)

A tűz elemhez a LI trigrammot rendelik, a majom állatövi jegyéhez pedig a TUI vagy „tó” trigrammot. A kettőből (alul a LI, felül a TUI) áll össze a 49. KO hexagramm, amelyet Richard Wilhelm úgy fordított, hogy „Átalakulás (vedlés)”. Ez a hexagramm egy olyan képet ad, amelyben a két ellentétes elem, a tűz és a víz hat egymásra: a tűz felmelegíti a vizet, amíg az elpárolog. Ez egy olyan kép, amely az átalakulás legteljesebb mértékére utal.

Lehetséges, hogy az elkövetkező év átalakító eseményeket hoz majd magával, minden bizonnyal történnek azonban jelentős változások. Ha egy ilyen átalakulás valóban szükséges, akkor ne szegüljünk szembe a változásokkal és ne akadályozzuk azokat, hanem okosan és megfontoltan nézzünk szembe a nehézségekkel. A Tao bölcsessége – éppúgy, mint a Buddha – arra int, hogy az állandó változás természeti törvényszerűség, amelyet tiszteletben kell tartanunk. Ha az ebben megnyilvánuló energiákat – az élénk, intelligens, szellemes, találékony és játékos „Majom” mozgékonyságát és tettrekészségét – önzetlenül és okosan használjuk, és nem ragaszkodunk ahhoz, ami elmúlt, képesek lehetünk az előttünk álló évben tettekre váltani a terveinket, projektjeinket. Ebben előnyt jelent a játékos megközelítés, egy adag kalandvágy és kockázatvállalás, mert a Majom éve támogatja a kíváncsiságot és a kreativitást. Különösen jól lehet problémákat megoldani egy harmonikusan együttműködő csoportban. Mindazonáltal óvakodjunk a szétszórtságtól, a hirtelenségtől, a felületességtől, a gondatlanságtól és a hanyagságtól, és legyünk elővigyázatosak a csalással, gátlástalansággal és lelkiismeretlenséggel szemben.

Felelős személy / Program vezető / Előadó: 
2. Ven. Vajramālā
Tűz Majom Lama Anagarika Govinda: Die innere Struktur des I Ging. Das Buch der Wandlungen. Braunschweig (Aurum Verlag) 1983, 231. old.
facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.