A Buddhista Misszió közössége

A Buddhista Misszió közössége

A Magyarországon működő Buddhista Misszió tagjai ugyanolyan mindennapi életet élnek, mint a legtöbb ember. Ebbe igyekeznek beilleszteni a meditációkon és elvonulásokon tanultakat. A diáktól a nyugdíjasig minden életkorú, rendű és rangú tagunk van. Ez is mutatja, hogy mindannyiunkban van valami közös. Szívünk mélyén mindannyian vágyunk az élet megértésére, a mélyebb-magasabb igazságok tanulmányozására. Vagy egyszerűen csak jobbá szeretnénk tenni életünket.

Sokan merő kíváncsiságból fordulnak a buddhizmus felé, mások segíteni akarásból vagy jó szándékból. Néhányan megmagyarázhatatlan vonzódást éreznek a Kelet iránt, és ezért jönnek hozzánk. Vagy elolvasnak egy könyvet, és ez kelti fel bennük a bizalmat a tanítások iránt.

Sokan világmegváltó szándékkal érkeznek, de aki megérti a Buddha tanításait, hamar rájön, hogy ennek a jobbító szándéknak a megvalósítását önmagunkon kell kezdenünk. Ez néhányunknak bizony nem könnyű feladat, ezt kár is lenne tagadnunk.

A Buddhista Missziót 1952-ben alapította Budapesten Láma Dharmakírti Dr. Hetényi Ernő. A Misszió 1957-ben csatlakozott a Láma Anagarika Govinda (1898-1985) által Indiában alapított Árya Maitreya Mandala Rendhez. Govinda Láma eredetileg a “kis szekér” buddhizmust tanulmányozó szerzetes volt Ceylonban. Később azonban, tibeti tanítók hatására áttért a mahájána ösvényre. Több expedíciót vezetett a nyugatiak számára akkoriban még nehezen megközelíthető Tibetbe. Itt számos nagy lámától nyert beavatást a gyémántút buddhizmus titkos tanításaiba. Fő tanítója Tomo Geshe Rinpoche volt. Ő bíztatta arra, hogy a tibeti vadzsrajána meditációkat a nyugati ember számára is megérthető és gyakorolható formába öltöztesse. A Rinpocse elérkezettnek látta az időt arra, hogy a tanítások Tibetből nyugatra vándoroljanak. Ehhez azonban érthetővé kellett tenni a nyugatiak számára idegenül ható szimbólumrendszereket, le kellett fordítani és meg kellett magyarázni a szent szövegeket, a rohanó nyugati világban is gyakorolható formát kellett adni azoknak. Rendünk szellemi vezetője, Ven. Vadzsramálá – aki Govinda Láma közvetlen tanítványa volt – rendszeresen tanít Magyarországon.

facebook