A szív bölcsessége - Avalókitésvara-meditáció

A szív bölcsessége

Avalókitésvara-meditáció

A félév elején a gurujógából még hátralévő gyakorlatokkal foglalkozunk, majd ezt követően a gyémántút buddhizmus egyik legfontosabb istenségének meditációs gyakorlatával ismerkedünk.

Avalókitésvara (tibeti nevén Csenrézi) bódhiszattva Tibet és a Dalai Lámák védőszentje, akit az együttérzés buddhista eszményeként és istenségeként ismerünk. Kevésbé köztudott, hogy ő a legmagasabb bölcsesség megszemélyesítője is, aki a hagyomány szerint a dolgok végső ürességéről szóló Szív-szútrát kinyilatkoztatta. Meditációs gyakorlata segít abban, hogy a hideg, részvétlen értelmet és a vak jószándékot egyaránt meghaladva kapcsolatba kerüljünk Buddha-természetünk bölcs együttérzésével, melyben e két látszólag ellentétes képesség egymás kiegészülésévé válik.

A közös gyakorlásokon bevezetést nyerünk Avalókitésvara történetébe, jelképrendszerébe és ikonográfiájába. Mantraénekléssel, rituális felajánlásokkal, képzeletgyakorlatokkal és meditatív elmélyedéssel igyekszünk megidézni az istenséget, és a vele való kapcsolaton keresztül saját szívünkben is fölfedezni legnemesebb emberségünk gyökerét.

Vezeti: Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Helyszín: Maitréja ház (Bp. XI. Susulyka u. 240.)
Időpont: szombat 15:00–18:00
A részvétel díja: önkéntes felajánlás alapján
További információ: 06 30 472 5488

Időpontok:
február 17
március 11 (vasárnap)
április 14
május 19
június 16

Meditáció, púdzsá
Helyszín (Központ): 
Maitréja Ház
Felelős személy / Program vezető / Előadó: 
Ven. Lílávadzsra
facebook