Mudita, az Idősek Dharma Közösségének találkozója

MUDITÁ

Idősek Dharma Közössége

Két éve, 2015. júniusban 3 buddhista egyház és a Buddhista Főiskola írásba foglalták azt a szándékukat, anyagi és szellemi támogatás nyújtanak az alábbi témakörök megvalósítására:
a.) idősek és rászorulók gondozása,
b.) hospice ellátás,
c.) buddhista temetési szertartás,
d.) az elhunytak emlékének ápolása, sírgondozás.
A támogatás előfeltétele egy rendszeresen működő önszerveződő nyugdíjas klubot működése volt.

2015. novemberben kezdte meg működését a MUDITÁ, az Idősek Dharma Közössége keretében működő klub. A klubot három buddhista egyház – „A Tan Kapuja Buddhista Egyház”, Magyarországi Karma-Kagyüpa Közösség, a Buddhista Misszió és „A Tan Kapuja Buddhista Főiskola” alapította.

Mudita Idősek Dharma Közössége tevékenysége az elmúl másfél év alatt három irányban fejlődött:
• folyamatosan kétheti rendszerességgel működik a klub,
• a klub tagjai elkezdtek az alapító egyházak gyakorlásaira járni,
• elindult a közösség nevelés és szervezés.

A klub keretében minőségi programokat szervezünk a dharma-tanítás, az egészség, a mozgás, a zene, a közös együttlét témakörét szem előtt tartva. Cél a szabadidő tartalmas eltöltése, egymás megismerése, az együttlét tanulása. A klub vezetése forgó rendszerben működik, fél évenként egy-egy klubtag vállalja magára, hogy minden feltétel adott legyen a közös programhoz. A klubnak legtöbbször a Buddhista Misszió ad helyet a Karinthy F. uti szertartástermében.

Dharma gyakorlás: 2017. második félévben Farkas Pál Vipasszana meditációs tanítást és gyakorlást tartott. Ez a program 2018 első félévben folytatódik. A klubtagok különben a saját közösségük gyakorlásaira járnak.

Mivel a többség szeme előtt a buddhista otthon megvalósulása lebeg, fontosnak tartjuk az önigazgatást, ön-szervezést. Ez azt jelenti, hogy tevékenyen rész kívánunk venni majd az otthon életének szervezésében, az élet minőségének meghatározásában. Ehhez is várunk közreműködőket.
2018. I. félévében várható annak az alapítványnak a megalakulása, ami alkalmas a buddhista otthon anyagi alapjainak a megteremtésére. A klub aktív tagjai tevékenyen részt kívánnak venni szponzorok és támogatók felkutatásában, pályázatok készítésében.

A klub 2018. I. félévben a minőségi programok megszervezésén túl növelni kívánja a közös gyakorlást és a közösségi élményű együttlétet (zenehallgatás, közös játék, beszélgetés, kirándulás).

Időpontok: 2018. január 14., január 28., február 11., február 25. március 18., április 1., április 15., május 6., május 20., június 3., június 17. A rendezvények 14-18 óráig tartanak, nyitottak, belépődíjat nem szedünk, de adományt elfogadunk.
Kapcsolattartó: Dr. Rodák Margit. Kapcsolatfelvétel a szervezo@buddhizmus.hu mailcímen keresztül.

Közösségi programok
Helyszín (Központ): 
Keleti Kulturális Központ
facebook