Szútraelemzés

Meditáció a Fehér Napernyő Úrnőjéről

Szitátapatrá-dháraní

A szövegelemző szeminárium témája a szanszkrit Súrangama-szútra Szitátapatrá istennő meditációját leíró fejezete. Szitátapatrá egyike a legösszetettebb buddhista istenségeknek. A hagyomány szerint Gautama Buddha fejdudorából (usnísa) bontakozott ki, amikor a Buddha a harminchármak egében tartózkodott. A Buddha azzal a feladattal bízta meg, hogy fékezze meg az összes rosszindulatú démont, hárítson el minden ártó varázslatot, rontást, gyűlöletet, ellenséges támadást. Mint legyőzhetetlen rontáselhárító és démonűző istenséget, Tárá egyik alakjaként tisztelik. Más szövegek Avalókitésvara, az együttérzés bódhiszattvájának női megfelelőjeként említik.

Ebben a félévben a szöveg utolsó részével foglalkozunk, amely a különböző ártalmak és veszélyek elleni nagy erejű mantrákat, valamint a dháraní recitálásának kedvező hatásait ismerteti.

A szövegelemző szemináriumra elsősorban azokat várjuk, akik mélyebben érdeklődnek a tantrikus meditáció módszertana és az adott istenség jelképrendszere iránt, továbbá vállalják a szanszkrit nyelv alapfokú tanulmányozását (nyelvtani szabályok, szótárazás). Mivel az elemzett szöveg egy tüzes (félelmetes, intenzív) istenséggel foglalkozik, és témája szorosan a buddhista hitvilágba ágyazódik, a részvételhez ajánlott a buddhista hit szerinti menedékvétel!

Előadó: Ven. Lílávadzsra Dr. Pressing Lajos
Helyszín: KKK (Bp. XI. Karinthy F. u. 5. I/10.)
Időpont: hétfő 19:30–21:00
A részvétel díja: 1000 Ft vagy 1 önkéntes jegy vagy bérlet (9.500 Ft)
Az előző „Spiritualitás és önismeret a buddhizmus tükrében” előadással együtt: 1.500 Ft (bérlet: 15.000 Ft)
További információ: 06 30 472 5488

Időpontok:
február 12, 19, 26
március 5, 12, 19
április 9, 16, 23
május 14, 28
június 4, 11, 18

Előadás, tanfolyam
Helyszín (Központ): 
Keleti Kulturális Központ
Felelős személy / Program vezető / Előadó: 
Ven. Lílávadzsra
facebook