Ünnepi gondolatok

Kedves Barátaim a Dharmában!

Amikor a régiek azt érezték, hogy kizökkent az életük a jó, az üdvös, a harmonikus kerékvágásból, megálltak és ünnepeltek. Az ünnep ugyanis olyan esemény az ember életében, ami alkalmat ad a megállásra. Egy rövid időre felfüggesztjük mindazt, amit teszünk, hogy észre tudjuk venni, ami körülöttünk és bennünk zajlik. Így fel tudjuk ismerni, mi az, ami kibillenti az életünket a megfelelő kerékvágásból és betereli életenergiáinkat egy olyan csapásba, amelyben az élet szűk, szorongató, szenvedésteli lesz. Az ünnep kiemel a megszokottból, felébreszt a friss, eleven valóságra, megtanít arra, hogy ez a felébredés valójában minden pillanatban lehetséges. Ha megállunk, ráébredhetünk arra, hogy nem feltétlenül szükséges a világgal együtt rohanni. Ha megállunk és elvesszük a kezünket arról a hajtókarról, ami a vágyaink, ellenszenveink lendületével a szenvedés kerekét, a sürgés-forgást hajtja, észrevesszük azt, ami rezzenéstelen. Ekkor tudjuk megpillantani azt a világosságot, ami bennünk is és minden érző lényben jelen van, s aminek a szimbólumaként az oltárunkon meggyújtjuk a gyertyát.

Éppen ennek okán gyűlünk össze december 21-én 15:00 órakor a Maitréja-házban, hogy magunkban fellobbantsuk a Szeretet és Megvilágosodás lángját, hogy ennek együtt tudjunk örülni.

Az ünnep alkalmat ad a menedékvételre is, hogy akiket megérintett a Buddha tanítása, és megérett bennük az elhatározás, formálisan is a buddhista útra, illetve közösségünkbe léphessenek. (A menedékvételi kérelmeket a szervezo[@]buddhizmus.hu e-mail címre kérjük előre elküldeni. Köszönjük.)

Azt kívánom, hogy az egyre sötétedő nappalok ellenére mindannyiunkban erősödjön a minden falat, korlátot és akadályt legyőző szeretet világossága!

Békesség!

Vídzsájavadzsra Máthé János
a Buddhista Misszió ügyvivője

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.