A mantratekercselés lépései

Hogyan készítsünk mantratekercset a leendő sztúpábfontos szellemi gyakorlata?

Ebben a cikkben lépésről lépésre áttekinthető az egész folyamat.

KELLÉKEK

A mantraíráshoz/tekercseléshez az alábbiakra lesz szükséged:
- az előre kinyomtatott mantraszövegekre, amelyek A4-es méretű sima fehér lapra vannak nyomtatva.
- íróeszközre: ez lehet filc, vagy kalligrafikus toll. A tinta/filc színe lehet kék, vagy az adott Buddhához illeszkedő szín. Ez Avalokitesvara esetén lehet piros, Sákyamuni esetén sárga, Pradnyaparamita esetén kék, Vadzsrajógini estetén piros, Zöld Tárá esetén zöld.
A toll/filc vastagsága olyan legyen, hogy szépen tudj vele írni. A túl vastag nem jó, mert nem tudsz finom részleteket rajzolni. Ebben is a középút a tökéletes.

MANTRAÍRÁS MEDITATÍV TUDATÁLLAPOTBAN

  1. Fontos, hogy amikor rászántad az időt a mantreaírásra és tekercselésre, készülj úgy, mintha lelkigyakorlaton lennél - hiszen ez nem más, mint egy fontos szellemi gyakorlat.
    Csendesedj le, hagyd, hogy a hétköznapi problémákkal teli tudatod lenyugodjon. Ehhez segíthet, ha pár percig a légzésedet szemléled, tudatosítod a testérzeteidet.
    Ha ismered a kiválasztott mantrához tartozó gyakorlatot, akkor végezd el. Például Avalokitesvara gyakorlatát végezvén recitálod a mantráját, és a feltételekhez nem kötött együttérzést felébreszted magadban.
  2. Ha rendelkezel az előre nyomtatott mantraszöveggel, amit A4-es lapra készítettünk elő, tedd magad elé, és összpontosított tudattal, magadban vagy hangosan a mantrát recitálva írd át a szanszkrit szöveget. Ily módon a cselekvésed, a szöveg (a mantra hangjai), és a tudatállapotod (vagyis a tested, a beszéded és a tudatod) egyaránt a megvilágosodással lesz kitöltve, és ez a papíron nyomot hagy.
  3. Amikor megírtál egy oldalt, a sorokat vágd fel ollóval a nyomtatott elválasztóvonal mentén.
  4. Ragasztószalaggal ragaszd egymáshoz a sorokat ügyelve arra, hogy mind megfelelő irányba álljon, vagyis ne legyen egyik sem fejjel lefelé.
  5. A szalagokból 7 db-ot ragassz össze.
  6. A feltekerést olyan módon végezzük, hogy
    1. a szöveg a tekercs belseje felé forduljon,
    2. a végétől kezd el tekercselni, vagyis a feltekert szöveg eleje (az OM) látszódjon az összetekert tekercs elején. Ilyen módon, ha valaki olvasni akarná a szöveget, könnyedén megtehetné, hiszen a szöveg eleje a szalag elejére esik.
  7. A feltekert mantrákat kötözd össze színes zsinórral (ez lehet olyan színű, mint amivel írtad a szöveget.)

 

 

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.