A sztúpa megáldása

A sztúpa megáldása

A Maitréja Buddhista Meditációs és Oktatási Központ kamaraerdei területén közösségünk megépíti a Láma Anagarika Govinda Sztúpát. A jelenlegi tervek szerint a sztúpa 2020 nyarára készül el, és méltó ünnepség keretében kívánjuk felszentelni.
A sztúpa megépítését a zalaszántói Béke Sztúpa rezidens dharmatanítói, Drupon Koncsok Lhundup és Drupon Koncsok Dzsigmet segítik. Az első területbejárásuk során Drupon Koncsok Dzsigmet az irány kijelölése közben egyszer csak felnézett az égre, és felhívta a figyelmünket egy sztúpa alakú felhőre, amely mint a leendő építmény testet öltött látomása lebegett fölöttünk. Az építés során a terep előkészítése lezajlott, a sztúpának és környezetének tervei elkészültek. Itt az idő, hogy életet leheljünk a sztúpába, és részt vegyünk azokon a rítusokon, amelyek a sztúpa építéséhez kapcsolódnak.

A sztúpák a múlt, jelen és jövő buddháinak megvilágosodását, buddhatermészetét jelenítik meg, ezért mindig is a tisztelet tárgyai voltak. Magukon hordozzák az öt elem elvét, ezért gyógyító hatású építmények, amelyek kiegyensúlyozzák ezeket az energiákat, és hidat képeznek a belső és külső világ között.

Közösségünk tagjai hogyan segíthetik a sztúpa megépítését?

Egyrészt pénzbeli adománnyal.

A Láma Anagarika Govinda Sztúpa megépítéséhez bárki hozzájárulhat.
Egy „sztúpajegy” szimbolikus értéke 5 ezer forint, ugyanakkor szívesen fogadunk ennél nagyobb adományokat is.
A pénzadományokat a Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség bankszámlájára:

Raiffeisen bank 12011148-00116750-00100005

kérjük átutalni, a megjegyzés rovatban a „Sztúpa” szó feltüntetésével.

A ”sztúpajegy”-et váltóknak szeretnénk adni egy emléklapot arról, hogy segítették ezt az ügyet. Aki szeretne ilyen emléklapot, kérjük, küldjön egy e-mailt a szervezo@buddhizmus.hu címre, amelyben megadja a nevét és az átvétel módját: személyes átvétel a Buddhista Misszió irodájában vagy az általa megadott postacímre elküldve. A megadott személyes adatokat a Buddhista Misszió – az érintett hozzájárulásával – kizárólag az emléklap kiállítására és eljuttatására használja fel, ezt követően haladéktalanul megsemmisíti; nem továbbítja másnak, és nem hozza nyilvánosságra.

Másrészt munkával.

Ahhoz, hogy a közönséges kőépítményt szent sztúpává változtassuk, meg kell töltenünk áldott anyagokkal és tárgyakkal, és részt kell vegyünk a felszentelési rítusokon. Vadzsramálá kívánsága az, hogy a Maitreya Mandala szanghája aktívan működjön közre a sztúpa építésében. Minél többen jöjjünk össze, hogy a testünkkel, beszédünkkel és tudatunkkal létrehozzuk és megáldjuk azokat a tárgyakat – lehetnek ezek cacák vagy istenségmantrák míves leiratai –, amelyekkel majd megtöltjük a sztúpát.
Ezeken a napokon meditálunk az istenségeken, megismerjük a mantráikat és dharanijukat, recitáljuk és énekeljük ezeket, gyakorolhatjuk a mantra-kalligráfia művészetét, és megtanulhatjuk, hogyan készíthetünk és áldhatunk meg cacákat.

A Sztúpa napok időpontjai megtalálhatók a www.buddhizmus.hu oldalon Programok menüpontban. Első alkalom február 9. 9:00, Maiteréja ház (Bp. XI. Susulyka u. 240.)

Mik azok a cacák?

A cacák aprólékos munkával készült, buddhákat ábrázoló agyagszobrocskák.

A cacák (tibeti tsa-tsa) a hagyományos tibeti buddhista művészet jellegzetes alkotásai. Ezeket a kis szobrocskákat hagyományosan agyagból készítették, majd kiszárították őket. Manapság sokkal inkább modern és tartósabb anyagokat használnak, mint például gyanta, gipsz, bizonyos cement anyagok vagy ónötvözetek. A tibetiek úgy tartják, hogy cacát készíteni igazi érdemhalmozó cselekedet. Eltávolítja az akadályokat, megszabadít a negativitásoktól, pozitív energiákat halmoz fel. A vadzsrajána tanítványoknak gyakran azt tanácsolják, hogy életük során készítsenek 108 ezer cacát. A sztúpákba mindig elhelyeznek cacákat, ezen kívül oltárokra, autók szélvédőjére vagy éppen amulettekbe is rakják. Szent helyeken is megtalálhatóak: meditációs barlangokban, hegyeken vagy tavaknál, mert függetlenül a méretüktől a cacák a buddhák testét jelenítik meg, és nagy áldást és védelmet hoznak arra a helyre, ahol elhelyezik őket.

Aki tehát cacát készít, érdemeket halmoz fel. A cacakészítésre a Maitréja Házban kerül sor. Fontos tudni, hogy ez kézműves munka, aminek során gipszet és festéket is használunk, ezért arra kérjük a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal munkaruhát vagy a ruhájukat védő kötényt.

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.