Az Egyházi Tanács képviselőjelöltjei

Kedves Baráunk!

A Buddhista Misszió Egyházi Tanácsának tagjairól időről időre szavaznunk kell. A világi tagság (upászakák és upászikák), valamint a novíciusok választhatnak maguknak valakit, aki képviseli őket az egyház vezetői testületében, az Egyházi Tanácsban.

Ki szavazhat?

- Világi képviselőre az adhatja le a szavazatát, aki tagja az egyháznak, tehát menedéket vett, és kérte felvételéte a Buddhista Misszió Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösségébe mint világi hívő (upászaka/upászika).
- A novíciusok (rendtagjelöltek) képviselőjére az a személy szavazhat, aki maga is novícius (rendtagjelölt) a Buddhista Misszió Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösségében.

Kire lehet szavazni?

A világi hívők képviseletének ellátásáért 2 személy adott be jelentkezést:
- Berczi Viktor Kála-Buddharakkita
- Martos Virág Gítá, aki az elmúlt 3 évben látta el ezt a feladatot.

A novíciusok képviseletének ellátásáért egyedül Vermes Paula Gópiká jelentkezett. Ebben az esetben is fontos szavazni, azonban itt arról kell nyilatkozni, hogy őt a novíciusok közössége támogatja a képviselői funkciójában.

A jelöltek életrajzait lásd alább.

Mikor, hol és hogyan lehet szavazni?

December 1-jén pénteken lehet a 9:00 – 18:00 KKK-ban személyesen és ugyanebben az idősávban ONLINE lehet szavazni.

Online az alábbi linken tudod leadni a szavazatodat:

Meet link: https://meet.google.com/amg-cejj-gnk

Kérjük, hogy aki szavazni szeretne, de sem személyesen nem tud megjelenni, sem pedig az online bejelentkezést nem tudja megoldani, az jelezze ezt az etvalasztas@buddhizmus.hu elektronikus levelezési címen.

Kérjük továbbá, hogy ha valaki a Buddhista Misszió munkatársai mellett szavazatszámlálóként és a választás tisztaságának őreként kíván jelen lenni, e szándékát mielőbb jelezze az etvalasztas@buddhizmus.hu elektronikus levelezési címen.

Az adott közösség megválasztott képviselője az a jelölt lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja. A szavazás eredményéről a szavazásra rendelkezésre álló időszakot követően a lehető legrövidebb időn belül a honlapon tájékoztatjuk a tagságot. A szavazáson felvett jelenléti íveket, valamint a szavazatszámlálásról készült jegyzőkönyvet az általános elévülési időben, öt évig őrizzük meg.

Berczi Viktor Kála-Buddharakkita

A nevem Berczi Viktor. 1978. szeptember 13-án születem Szolnokon. Ebben a városban töltöttem  gyermekkoromat és fiatalkorom éveit is.
1998-tól 2004-ig Szekszárdon, a PTE-Illyés Gyula Pedagógiai Főiskolai Karán tanító szakán folytattam tanulmányaimat, illetve ezzel párhuzamosan, 2002-től 2006-ig az SZTE-Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karán történelem szakos tanári, illetve rendezvényszervezői diplomát szereztem.

Még főiskolai tanulmányaim végzése közben, 2005-ben Budapestre költöztem, ahol két évig pedagógiai asszisztensként segítettem a kollégáim munkáját egy 8. kerületi általános iskolában. Következő évben, 2006-ban megnősültem és családot alapítottam. 2007 és 2010 között született három gyermekünk. 2007-től 2011-ig több budapesti általános iskolában tanítottam  osztálytanítóként és történelemtanárként.
2011-ben, szintén Szolnokról származó feleségemmel úgy döntöttünk, hogy három kisgyermekünkkel visszaköltözünk szülővárosunkba, ahol 2011-től 2014-ig a képesítés megszerzése után gyógymasszőrként dolgoztam egy családi kisvállalkozásban.

2014-ben hat hónapot Londonban töltöttem gyógymasszőrként és recepciósként.

2015 elején feleségemmel elváltunk, majd ismét Budapestre költöztem, ahol négy évig egy sportcsarnokban voltam rendezvényszervező.
2019-ben úgy döntöttem, hogy visszatérek a pedagógusi pályára és azóta egy alapítványi iskolában alsó tagozatos gyerekek osztálytanítója vagyok, illetve a felsős diákokkal a történemet igyekszem megszerettetni.
Szabadidőmben szívesen olvasok, kirándulok, túrázok a gyerekeimmel, illetve szeretek rajzolni, kézműveskedni, apróbb használati-, vagy dísztárgyakat készíteni fából, illetve bőrből.
A buddhista tanításokkal Londonból való hazaérkezésem után kezdtem el felületesebben ismerkedni, de ennél átfogóbban Lílávadzsra egyik,  Youtube-on is hallható előadása kapcsán érintett meg a dharma mély igazsága. A tanítás annyira fellelkesített, hogy néhány nap elteltével már a KKK-ban hallgattam élőben és ezt követően hétfőnként rendszeresen látogattam az előadásait.

Már két éve voltam hallgatója a Tanítások a tudat természetéről -című előadássorozatnak, amikor egyik szangha-társunk hívta fel a figyelmem a dharma iránti elköteleződés formális kinyilvánításának lehetőségére. Erre egészen addig nem gondoltam, mivel úgy éreztem, hogy ehhez a döntéshez az enyémnél sokkal elmélyültebb tudás szükséges, de ellenvetésemre azt a választ kaptam, hogy ha érzek  magamban óhajt az elköteleződésre, akkor nincs értelme halogatni a döntést. Mindezt megfontolva jeleztem szándékomat Lílávadzsrának, akinél 2017. május 6-án, vészakh alkalmával folyamodtam menedékért a Három Drágasághoz.  Buddhista nevem Kála-Buddharakkita lett.

Remélem, hogy ha az Egyházi Tanács megbíz a világi hívek képviseletével, akkor ilyen módon hasznára lehetek a Közösségünknek.

Békesség!

Martos Virág Gítá

A magyarországi világi hívek közösségének képviselője vagyok/voltam 2020-23 között. Köszönöm a bizalmat, amelyet kaptam. Igyekszem/ igyekeztem a legjobb tudásom és képességeim szerint a szanghánkat képviselni. 1993 óta gyakorlom a buddhista utat, 2000-ben vettem menedéket. Férjemmel, Amoghavajrával és két gyermekünkkel mindannyian buddhista gyakorlók vagyunk. Mind a négyen a Maitreya Mandala közösségbe tartozunk.
Mivel Sopronban élek, a Soproni Tusita meditációs központ meditációs alkalmain és az ekörüli szervezési tennivalókban veszek/vettem részt gyakrabban.
Abban az évben léptem a közösség szolgálatába, amikor a covid miatt a személyes találkozások visszaszorultak, és a kapcsolattartásnak más formáit kellett megtalálni. Ezért, hogy az ország egész területén élő szangha tagok kapcsolatban lehessenek egymással (és én is velük), létrehoztam a facebookon a Maitreya Szangha Fórumot, egy zárt csoportot. A Fb csoport több funkciót is betölt. "Rovatai": 

- a rendünk programjai, aktualitások megosztása,
- beteg vagyok, gyógyulni szeretnék, gondolj rám…,
- segíts!(bevásárlás, takarítás, fűnyírás, tanulás, stb.)
- inspiráció (olvasmányok könyvben és online, filmek, idézetek, élmények, örömforrások)
- utazásszervezés, fuvar felajánlás, "telekocsi",
- keresek-kínálok (adok-veszek), 
- és ami közben alakul...

A fórum interaktív, folyamatosan figyelem és az ott felmerülő aktualitásokat is a „tennivalóim listájába” teszem.

Havonta, kéthavonta pedig egy olyan online 1-1,5 órás „Fórumot” szerveztem, ahol a szangha tagjai beszélgethetnek egymással. A Fórum célja, hogy kapcsolatteremtést, a kommunikációt segítse. Kéréseket, kérdéseket lehet felvetni, megbeszélni. Az elhangzottakról mindig készül egy feljegyzés, amelyet a résztvevők megkapnak (megosztom a zárt Fb csoportban) és a vezetőség felé is továbbítom. A felmerült kérésekre, kérdésekre választ kérek a rend vezetőitől, és ezt visszacsatolom a közösség felé.

Azokban a témákban, amelyet a közösség vetett fel Amoghavajrával készítettünk egy online űrlapot, amely a hírlevélben is megkapott minden arra feliratkozó, de a közösségi média egyéb fórumain is hozzá lehetett férni. Ezzel a vezetőséget is tájékoztattuk, milyen igényei vannak a közösségnek (szisztematikus tanulmányok, gyerekprogramok, Dharma újság szerkesztése, elvonulásokkal kapcsolatos kérdések, segítség felajánlása fordításban, karmajógában stb.), de a arról is képet kaphattunk, hogy kik, milyen gyakorisággal, mit szeretnének.

2023. ápr. 28-29-én, péntek-szombaton a Soproni Tusita Központban két napon is kínáltunk programot egy helyi fesztivál hírverését kihasználva (SopronFeszt a Volt Fesztivál utóda, koncertek, előadások, kiállítások a városban és külső helyszínen).

https://www.facebook.com/photo/?fbid=162510293366019&set=a.131785403105175 

A fesztivál nagyon jól sikerült, bemutattuk a Soproni Tusita szervező- és előadógárdáját, és a rendszeresen idelátogató, közösségünkhöz tartozó barátainkon kívül sok új érdeklődőt is megszólítottunk.

Családi programot szerveztünk 2023. húsvéti szünetében, (a budapestieket a KKK-ban, soproniakat a soproni Tusitában fogadtuk volna). A budapesti programot Zenghi tartotta volna, a soproni programot én. Annak ellenére, hogy előzetesen volt rá igény, sajnáltuk, hogy nem jött össze. Persze következő alkalmakban is gondolkodunk.

Govinda Láma születésének 125. évfordulóján és az Arya Maitreya Mandala Egyházközösség megalakulásának 90. évfordulóján közösségünk születésnapján is nagy örömmel közreműködtem, mint ahogy minden ünnepen, ha szükség van rá, zenéléssel, énekkel is. 

Nyitott vagyok a közösség mindenfajta kérésére, az elérhetőségem megtalálható a Buddhista Misszió honlapján, de az email címemen vagy messengeren is kereshet bárki!

Ha a közösség úgy dönt, szívesen vállalom újabb három évre a közösség képviseletét.

 

Vermes Paula Gópiká

1998-ban iratkoztam be a Terézvárosi Két Tannyelvű Gimnáziumba, ahol fakultatív  órák keretében volt jelentőség japánul tanulni. A japántanár, Jánoska László fordította a gyerekek figyelmét a spiritualitás felé (ő maga nem volt buddhista). 1999-ben kezdtem járni a Gyémánt Út Buddhista Közösségbe (akkor még Karma Decsen Özel Lingnek hívták és a Teréz krt. 3-ban volt a központjuk). 2000-ben vettem menedéket. Ott tanításokat hallgattam, Ngöndro-t gyakoroltam. 2003-ban voltam Becskén Ngöndro-tanításon és 2005-ben Őszentsége a XVII. Karmapa tanításán. Egyidejűleg nagyon színvonalas tanítások mentek a Shambala Tibet Központban is, pl. Agócs Tamás előadás-sorozatai (pl. 2000-es évek elején Sabkár Láma: ,,A Garuda szárnyalása” és ,,Gyémánt Szútra” témákban), valamint Dr. Pressing Lajos Lílávadzsra előadása istennőkről.

A Buddhista Misszió keretei között először 2006 tavaszán vettem részt Dr. Kóródi Tivadar Sudhána előadásain. Mahajána szútrákat tanulmányoztunk pl. Avatamsaka Szútra, Lankavatára Szútra. Később kisebb kitérőt tettünk a Dzogcshen irányába Vairocana: ,,A Kakukk dala” c. művének tanulmányozása révén.

2006 őszétől kezdve részt vettem Buddhista Misszió többi programján is, elsősorban Dr. Pressing Lajos Lílávadzsra hétfő esti tanításain.

2009 nyarán részt vettem Dr. Pressing Lajos Lílávadzsra által vezetett nyári elvonuláson. Ez volt az a nyári elvonulás, ahol Tiszteletre méltó Lílávadzsra Tárá Istennő-beavatást adott. Ezen az elvonuláson rendtagjelölté avattak.

2010-ben Magyarországra látogatott Őszentsége a Dalai Láma. A Buddhista Misszió is aktívan részt vett a szervezésben. Erra az alkalomra lett a Shambala Tibetet Segítő Társaság kezdeményezésére magyarra lefordítva A Dalai Láma Szív Szútra tanítása (eredeti címe: Essence of the Heart Sutra: The Dalai Lama's Heart of Wisdom Teachings) című könyv, amely Őszentsége 2001. tavaszán Kaliforniában, egy 8000 fős hallgatóság előtt tartott előadásából készült.

2010-ben, Őszentsége a Dalai Láma látogatásának alkalmából egy féléves Szív Szútra szemináriumot tartott a Buddhista Misszió, amelyet én vezettem. Ezt követte 2011-től 2015-ig kisebb-nagyobb megszakításokkal a Hínajána buddhizmus tanításai témakörében tartott szeminárumsorozat.

2011-ben részt vettem Tiszteletre méltó Vadzsramálá és Lílávadzsra ürességről szóló nyári elvonulásán. 2012-ben részt vettem Tiszteletre méltó Vadzsramálá Mahamudra elvonulásán. 2014-ben a nyári elvonulás keretében Öt Tathágata beavatást adott Tiszteletre méltó Vadzsramálá. Az azt követő években részt vettem Tiszteletre méltó Vadzsramálá Mahamudra elvonulásain, 2022-től Tiszteletre méltó Lilavadzsra nyári elvonulásain is.

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.