Ma van Govinda láma 125. születésnapja

Ma ünnepeljük gyökérgurunk, Lama Anagarika Govinda 125. születésnapját.

Lama Anagarika Govinda, eredeti neve Ernst Lothar Hoffmann volt, és 1898. május 17-én született Waldheimben (Németország). Buddhista filozófus és tanító, festőművész és költő volt. Gyermekkora óta tanulmányozta a nagy világvallásokat. Filozófiai tanulmányokat folytatott a Freiburgi Egyetemen. 1920-1928 között Kaprin élt egy művészkolónián, itt kezdett el meditálni és itt festette első képeit. Közben archeológiai kutatásokat végzett Nápoly és Cagliari környékén, valamint Észak-Afrikában a tumuli síroknál.

1928-ban Ceylonba utazott és buddhista szerzetes lett Ven. Nyanatiloka Mahathera vezetése alatt. Intenzív páli és Abhidhamma tanulmányokat folytatott Ceylonban és Burmában. 1931-től 1937-ig buddhista filozófiát, pszichológiát és archeológiát tanított különféle indiai egyetemeken, t.k. Shantiniketánban, Patnán, Allahabadban, Benáreszben. 1935-45 között a "Nemzetközi Buddhista Egyetemi Társaság" főtitkára volt.

1931-ben, Dardzsilingben találkozott tibeti mesterével, Tomo Geshe Rinpoche-vel, aki beavatta őt a mahájána és a vadzsrajána buddhizmus hagyományába, közben tibeti nyelvi tanulmányokat is folytatott. 1933. február 14-én, az indiai Dardzsilingben megalapította az "Árya Maitreya Mandala" buddhista közösséget azzal a célkitűzéssel, hogy hidat építsen kelet és nyugat szellemisége között.

1932-től 1938-ig kutatóexpedíciókat vezetett és zarándokutakat tett Sikkimbe, a tibeti Chumbi völgybe és Dél-Tibetbe. A 2. világháború évei alatt internálták. 1947-től 1949-ig újabb expedícókon vett részt Dél-, Közép- és Nyugat-Tibetbe (”Tsaparang-expedíció”). 1955-től a Himalája lábánál lévő Almorában (Kasar Devi Ashram) telepedett le és itt írta meg életművét.
1952-ben az indiai Sanchiban létrehozta az Árya Maitreya Mandala nyugati ágát, amelyhez 1953-ban a Magyarországi Buddhista Misszió is csatlakozott.

1960-tól nagy előadókörutakat tett Európában, az USA-ban és Japánban, valamint a világ más országaiban. 1978-tól 1985-ben bekövetkezett haláláig főleg az USA-ban élt. Műveit eredetileg angol és német nyelven írta, később azokat számos más nyelvre, így magyarra is lefordították.

Mi, akik követjük őt a buddhasághoz vezető úton, úgy látjuk, hogy Govinda láma friss szellemmel közelítette meg a buddhizmust. Őt követni azt jelenti, hogy megtartjuk ezt a friss hozzáállást, ezt a nyitottságot és széles látószöget. 
Születésnapját ünnepelve újra elgondolkodhatunk azon, hogy ez a szemlélet mennyire értékes modern világunkban, és inspirációt meríthetünk írásaiból saját spirituális gyakorlatainkhoz.

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.