Megalakult a Mudita Idős Buddhisták Közössége Alapítvány

A Tan Kapuja Buddhista Egyház (TKBE) és a Buddhista Misszió, Árya Maitreya Mandala Egyházközösség (Buddhista Misszió) vezetői 2018. szeptember 3-án ünnepélyes keretek között aláírták a Mudita Idős Buddhisták Közössége Alapítvány alapító okiratát.

Az Alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson a buddhista elveket követő időskorú embereknek, függetlenül attól, hogy melyik buddhista közösség tagjai, vagy formális tagság nélkül mely buddhista közösség hagyományait gyakorolják. Az Alapítvány mindennek megvalósítására a következő években egy buddhista szellemben működő idősotthont kíván létrehozni.

Az alapító okiratot a két egyház nevében Máthé János a Buddhista Misszió ügyvivője és Mireisz László elnök a TKBE Egyházi Tanácsának elnöke látta el kézjegyével. Az alapító egyházak képviselői kifejezték támogatásukat és sok együttérző örömöt, mudítat kívántak a további munkához.

Az Alapítvány kuratóriumának tagjai:

Polacsek Lajos (TKBE, szakmai oldal)
Nagy Gábor (Buddhista Misszió, szakmai oldal)
Dr. Rodák Margit (Mudita Klub)
Dr. Pressing Lajos (Misszió, vallási oldal)
Farkas Pál (TKBE, vallási oldal), ő egyben a kuratórium elnöke is.

A Muditá - Idősek Dharma Közössége (Buddhista nyugdíjas klub) 2015 novemberében jött létre. A Tan Kapuja Buddhista Egyház, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, a Buddhista Misszió, Árya Maitreya Mandala Egyházközösség, valamint a Karma Ratna Dargye Ling, Magyarországi Karma-Kagyüpa Közösség vezetői arról írtak alá szándéknyilatkozatot, hogy együttműködnek az alábbi témakörökben: idősek és rászorulók gondozása; hospice ellátás; buddhista temetési szertartás; az elhunytak emlékének ápolása, sírgondozás.

A Mudita eleinte klubszerű formában működött, a résztvevők a legkülönbözőbb témákban tartott előadásokat hallgattak meg. 2017 elején létrejött egy munkacsoport, amely a távlati célok megvalósításának első lépéseként az Alapítvány létrehozását tűzte ki célul.

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.