Tájékoztatás az Egyházi Tanács tagságának megújításáról

Kedves Barátaim!

Az Alapszabályunk szerint az Egyházi Tanácsban – a Buddhista Misszió legfőbb döntéshozó szervében – egy-egy fő képviseli
- a rendtagjelöltek közösségét, akit a rendtagjelöltek választottak,
- a világi hívek közösségét, akit a világi hívek választottak.
E képviselők mandátuma három évre szól.
A jelenlegi képviselők megbízatása lejárt.

Ezúton köszönöm meg – az Egyházi Tanács állandó tagjai nevében – a rendtagjelöltek képviselőjének, Upāli Juhász Krisztiánnak, és a világi hívek képviselőjének, Karma Tashi Chodron Sumser Margitnak az elmúlt években tanúsított
lelkiismeretes munkáját.

Tudatában vagyunk annak, hogy a járványhelyzet nem kedvező az új képviselők megválasztásának lebonyolítására (sem), mindazonáltal az egyház működtetéséhez folyamatosan döntéseket kell hozni, és szeretnénk, hogy az egyházi döntéshozatalban az egyház tagságának e fontos közösségei megfelelően képviselve legyenek.

A rendtagjelöltek képviselője

A rendtagjelöltek képviselőjének megválasztására a rendtagjelöltek jogosultak. Minden egyes rendtagjelölt egy szavazattal rendelkezik. Megválasztani azt a személyt lehet, aki
- rendtagjelölt,
- megelőzőleg nem töltötte be ezt a tisztséget három évnél tovább (egy újraválasztásra van csak
lehetőség),
- legalább egy rendtagjelölt jelöli őt képviselőnek, ő pedig elfogadja a jelölést.

A világi hívek képviselője

A világi hívek képviselőjének megválasztására a világi hívek jogosultak. E közösség minden egyes tagja egy szavazattal rendelkezik. Megválasztani azt a személyt lehet, aki
- tagja a világi hívek közösségének (menedéket vett és kérte felvételét az egyházba, de nem
rendtagjelölt, és nem rendtag),
- megelőzőleg nem töltötte be ezt a tisztséget három évnél tovább (egy újraválasztásra van csak
lehetőség),
- legalább egy világi hívő tag jelöli őt képviselőnek, ő pedig elfogadja a jelölést.

A választásokat a következők szerint kívánjuk lebonyolítani (mindkét tisztségre párhuzamosan, a továbbiakban az egyszerűség kedvéért általánosságban szólunk a szabályokról).

A jelölésre október 22-től 2020. november 1-ig van lehetőség.

A jelölést az etvalasztas@buddhizmus.hu elektronikus levelezési címre kell eljuttatni ebben az időszakban, megnevezve az érintett közösséget és a jelöltet. A levél tárgyaként kérjük a JELÖLÉS szót feltüntetni. Nincs akadálya annak sem, hogy valaki önmagát jelölje, ha az alábbiak szerint kész lenne a jelölést elfogadni.

A rákövetkező héten az ügyvivő megkeresi a jelölteket, és felkéri őket, hogy nyilatkozzanak a jelölés elfogadásáról, tehát arról, hogy készek-e arra, hogy megválasztásuk esetén az elkövetkező három évben képviseljék az adott közösséget az Egyházi Tanácsban, folyamatos kapcsolatot tartva a közösség tagjaival, és ellátva az Egyházi Tanácsban való tagsággal járó kötelezettségeket. Amelyik jelölt elfogadja a jelölést, azt az ügyvivő megkéri arra is, hogy írjon magáról egy rövid, pár mondatos bemutatkozást, elsősorban a képviselettel kapcsolatos motivációjáról, elképzeléseiről. A jelöltek bemutatkozását a honlapon a választás végéig közzétesszük.

Ezt követően kerül sor a jelöltekre történő szavazásra. Annak érdekében, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy valóban azok szavaznak, akik erre jogosultak (tagjai az érintett közösségnek), és nem adnak le több szavazatot, mint amire jogosultak, itt szigorúbb szabályokat vagyunk kénytelenek előírni.
Szavazni két módon lehet, személyesen vagy online.

A személyes szavazásra két napot fogunk biztosítani, amikor a választásra jogosultak a Keleti Kulturális Központban adhatják le a szavazatukat, a megfelelő járványügyi intézkedések betartása mellett. Kötelező lesz a maszkviselés, a megfelelő távolságtartás, és kérjük, hogy ilyen módon csak egészségesen keressék fel személyesen a központot, és csak a szavazáshoz szükséges ideig tartózkodjanak ott – vigyázzunk egymásra! A szavazásnál jelenléti ívet veszünk fel, amely tartalmazza a szavazó személy nevét, buddhista nevét, lakcímét – azon adatokat, amelyeket a Buddhista Misszió a tagságról egyébként is kezelni jogosult –, továbbá az aláírását; a szavazást lebonyolító munkatársak pedig ellenőrzik, hogy az illető szerepel-e a tagnyilvántartásban, továbbá hogy a megadott adatai megegyeznek az általa bemutatandó fényképes igazolványban szereplő adatokkal.

Online szavazásra ugyanezen napokon lesz lehetőség, a később megadandó platformon, amely lehetővé teszi, hogy a Buddhista Misszió munkatársa felvegye a szavazni kívánó személy fenti adatait, és a kamerában felmutatott igazolványa alapján azonosítsa őt. Az online szavazás esetében a szavazólapot a Buddhista Misszió munkatársa fogja kitölteni a szavazni kívánó személy által megadott módon, és dobja be helyette az urnába. Kérjük aki online szeretne szavazni jelezze az etvalasztas@buddhizmus.hu email címen.

Szavazási időpontok:

2020.11.14 (szombat) 9:00 – 14:00 KKK-ban személyes és videós szavazás
2020.11.16 (hétfő) 15:00 – 19:00 KKK-ban személyes és videós szavazás

Kérjük, hogy aki szavazni szeretne, de sem személyesen nem tud megjelenni, sem pedig az online bejelentkezést nem tudja megoldani, az jelezze ezt az etvalasztas@buddhizmus.hu elektronikus levelezési címen.

Kérjük továbbá, hogy ha valaki a Buddhista Misszió munkatársai mellett szavazatszámlálóként és a választás tisztaságának őreként kíván jelen lenni, e szándékát mielőbb jelezze az etvalasztas@buddhizmus.hu elektronikus levelezési címen.

Az adott közösség megválasztott képviselője az a jelölt lesz, aki a legtöbb szavazatot kapja. A szavazás eredményéről a szavazásra rendelkezésre álló időszakot követően a lehető legrövidebb időn belül a honlapon tájékoztatjuk a tagságot.

A szavazáson felvett jelenléti íveket, valamint a szavazatszámlálásról készült jegyzőkönyvet az általános elévülési időben, öt évig őrizzük meg.

Bízom benne, hogy a nehéz körülmények ellenére minél többen részt vesznek ebben az egyházi közösség felelősségvállalását kifejező fontos eseményben.

Vijayavajra Máthé János
ügyvivő

facebook
A weboldalunk cookie-kat használ azért, hogy a legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani.
A weboldal további használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.